betale

Nå snakker vi om noe så kjedelig som studielån. Håpet mitt er at det finnes noen som leser mattisborgen som kan gi meg råd om jeg bør ha fast eller flytende rente.

Den flytende renta er på vei oppover, og ligger nå på 6,2 %. Jeg lurer fælt på om jeg bør bli med på oppgangen, for så å håpe at det går ned igjen, eller om det lønner seg å binde renta på 5,8% (3 år) eller 5,6 % (5 år).

Jeg syns det høres skummelt ut å binde den for fem år, siden alle sier at det er vanskelig å spå om renta går opp eller ned. Men vil renta fortsette å stige jevnt i tre år? Vil den flate ut? Eller vil den gå ned igjen sånn at det ikke lønner seg å binde renta de neste tre årene?
Har du noe fornuftig å si om saken, så er du hjertelig velkommen! (Søknadsfristen for å binde renta er 10. juli, så jeg må bestemme meg snart.)

Reklamer

13 kommentarer om “betale

 1. Jeg har snakket med en del folk, og alle sier at det er ytterst sjelden det lønner seg å binde renta. Så jeg har bestemt meg for å la den flyte.. ;)

 2. Så lenge du ikke går økonomisk bankerott av en renteoppgang som beskrevet så lønner det seg ikke å binde renta. På lang sikt er flytende rente gi deg lavest rentebelastning. (Nei, jeg er ikke økonom, og det merkes nok på setningene mine som ble litt sånn *øh* – men håper du forstår hva jeg mener?!)

 3. Jupp – akkurat som de to over her sier: Flytende rente vil alltid lønne seg på sikt sier økonomene og min mors økonomi-nerd av en ektemann.

  Eneste grunnen til å binde renten er hvis du trenger å vite hvor store utgifter du har hver eneste måned.

  På den annen side bandt jeg renten min en gang for 3 år på under 3% og så gikk renta opp til 8% på den flytende og var nede på under 4% igjen da bindingstiden min var over ;o)

 4. Godt at rådene i alle fall går i EN retning ;-)
  Som alle sier; flytende rente er alltid gunstigst over tid. Men man KAN (som Delirium gjorde)være heldig og komme ut med gevinst (over en kortere periode) ved å binde renten.
  Det blir et valg utfra hva sikkerhet for utgifter og forutsigbarhet betyr.

  Studielånet er ellers et at de lån en ikke bør prioritere å nedbetale så raskt – det bortfaller nemlig i spesielle livssituasjoner, noe andre lån ikke gjør!
  Og jeg er heller ikke økonom, men har hatt og har mange lån….
  Lykke til!

 5. :-/

  Men, damer: Jeg tenker egentlig ikke langsiktig når jeg tenker tre år frem i tid? Sånn jeg ser det (uten at jeg har peiling i det hele tatt) så vil renta fortsette å stige litt, før den evt. flater ut. Og da tenker jeg at det er bedre å stå med 5,8 % rente enn å være med på reisa til 7 % og vel så det? Og antakelig vil ikke renta rekke å synke til 5,8 % før de tre årene har gått (Det er vel nettopp det hele spekulasjonen går i…). Det skjer jo ikke over natta (eller gjør det det?).

  Når det er sagt, så skjønner jeg logikken med å følge den flytende renta, det er bare så innmari sure penger hvis den fortsetter å stige -noe den nok vil gjøre en stund til.
  Til tross for gode og lure råd, heller jeg fortsatt mot å binde den. Jeg får se om det kommer noen inn her som evt. er på mitt parti… ;-) De to jeg har snakke med her ute IRL har begge ment at jeg bør binde den, men ikke for mer enn 3 år.

  Aaahhrrgghhh! Jeg hater å måtte ta alle disse voksne valgene som er fulle av konsekvenser. Hmpf!

 6. Jeg gjorde stikk motsatt av det alle sier, og bandt på 5.1. Jeg var helt nyutdannet, jeg manglet kontroll over fremtiden, og jeg hadde ikke fast jobb. Dermed tenkte jeg at det var greit nok å ha kontroll på én ting i livet mitt, og gjett om jeg er glad for det i dag. Har imidlertid ikke bundet renta på boliglånet mitt….

 7. Jeg har bundet rente på boliglånet mitt, og det har lønt seg for meg stort sett hele tiden.

  Først var den bundet i 5 år på 5,8%, og det lønte seg de første 4 årene så mye at da renten sank det siste året, hadde jeg tjent så mye de 4 første, at det gjorde ikke så veldig mye.

  Så hadde jeg flytende rente et år, og bant den på nytt på 3,7 for 5 mye år – noe som også har lønt seg, for like etterpå begynte den å stige. Det som irriterte meg mest etter jeg hadde bundet den, var at husbanken inførte bindingstid på 10 år, og det skulle jeg gjerne hatt. Til neste år blir det jo spennende å se hva som skjer, for da er bindingstiden over igjen.

 8. Mariann: Den situasjonen høres kjent ut…!

  Eugenie: Ja, det er jo en gambling, og det er derfor det er så vanskelig å bestemme seg. (Jeg hadde nok ikke gjort meg noe særlig i ulike veddemål…)

  Anja: Jeg er ikke overbevist. Hvorfor er det så dumt å binde renta for tre år, når «alle» vet at renta er på vei oppover og at den mest sannsynlig ikke faller drastisk de nærmeste tre åra. Det er jo fire år siden den var på det laveste, så det er jo ikke sånn at ting skjer over natta…

 9. Det eneste sikre ved å binde renten, er at beløpet blir det samme å betale hver måned. Hvis det er for 3 år, ville nok jeg tatt den sjansen…

 10. For meg høres det ut som om du egentlig har bestemt deg for å binde renta, Røvis. Og det står du jo helt fritt til å gjøre. Svaret mitt var i et langsiktig perspektiv – og da verken i 3, 5 eller 10 års perspektiv. Om du synes det er kjipt å være med opp til 7 %, så bør du jo binde den. Du er i alle fall så voksen at du setter deg ned og vurderer disse tingene, mens jeg slår meg til ro selv uten å ha tatt noe valg.

 11. Eugenie: Jeg skjønner. Takk. :)

  Kristin: Du har litt rett. Jeg hadde et utgangspunkt som helte mot å binde renta selv om min usikkerhet var oppriktig. Jeg endte med å binde den for 3 år, så får vi se hva livet bringer i langtidsperspektiv… ;)

 12. Om du skulle være «uheldig» og at renta synker til høsten, så ikke få panikk… for den stiger sikkert igjen etter nyttår :-)
  (gjetter bare altså…)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s