ansvarlig voldtektsoffer

Etter alt det jeg har lest og hørt i media siden i fjor sommer, har jeg laget meg en liten huskeliste i tilfelle jeg en gang skulle komme til å bli overfalt og/eller voldtatt. Og kjære leser, la det være klart som dagen; dette er på ingen måte noen kritikk eller harselering med de som har blitt utsatt for slike grusomme ugjerninger! De har min dypeste medfølelse, og hvis det stod i min makt skulle jeg gjort det ugjort på et blunk.

Så. Til alle tullinger og dåsemikler som har uttalt seg om dette og hint i ulike medier. Her er min huskeliste som jeg skjønner bør være i orden dersom det en gang (Gud forby) skulle ramme meg: 

1. Sørg for anstendig bekledning.
Dette betyr i første rekke ingen utringninger eller lårkorte skjørt. Det aller beste er hvis jeg finner fram en loslitt pologenser (du vet; disse med høy hals), trer en striesekk over hodet og ikler meg en posete bukse, slik at jeg ikke under noen omstendigheter viser konturene av en kropp. Slikt kan jo virke fristende på noen og enhver. Styr unna høye hæler. Sminke, smykker og all annen form for «forskjønning» er fy-fy.

2. Oppføre meg.
Ikke flørt, vær morsom eller sjarmerende. Ikke le av noens vitser, ikke la noen spandere en drink, ikke smil til eller snakk med fremmede. Dersom jeg beveger meg ut i det offentlige rom, må jeg sørge for at jeg til en hver tid sitter, går og står med kryssede bein. Dersom jeg mot formodning skulle komme i kontakt med andre vesener av menneskearten, må jeg passe på å ikke sende ut noen signaler av noe slag.

3. Ikke bli full.
Dersom jeg absolutt må drikke noe, så bør jeg holde meg til alkoholfritt. Hvis ikke vil jeg miste alle hemninger og kommer ikke til å klare å gjennomføre punkt nr. 2 på lista. Som jente er jeg jo blottet for selvkontroll, og dette blir ikke noe bedre dersom jeg drikker alkohol.

4. Velg riktig tidspunkt.
På kveldstid, i helger og/eller ferier, er det mye vanskeligere for politiet å samle troppene. Politi og andre myndigheter kan jo ikke ta ansvar for alskens bevis hvis jeg er så uforsiktig og lar meg voldta på en lørdagskveld når de er underbemannet. Dessuten koster det samfunnet fryktelig mye penger. Voldtekter bør altså skje i normale åpnigstider; man.-fre., 09-15. 

5. Husk at jeg ødelegger et liv.
Jeg kan regne med å bli møtt med vantro, skepsis og fordommer hvis jeg skal anmelde stakkaren (her kan eventuelt opprettholdelse av de øvrige punktene hjelpe litt). Dersom det skulle gå så langt som at det blir rettsak ut av det, noe som er lite sannsynlig, må jeg påregne nedverdigelse, vantro (igjen) og ytterligere krenkelse. Dersom en eventuell voldtektsforbryter skulle bli dømt for forbrytelsen (noe som skjer sånn cirka hvert skuddår), så må jeg huske at den stakkars mannens liv er ødelagt for alltid.

Reklamer

8 kommentarer om “ansvarlig voldtektsoffer

 1. 6. Et uunngåelig kommende forslag: Hvorfor bærer ikke alle kvinner slør? På den måten vil ikke de bli plaget av mannen og de vil unngå hans farlige oppmerksomhet.

 2. Røvis:

  Takk for lista! Jeg har skrevet den ut, pugget den og kommer til å ha den i veska. Nei, jommen skal jeg skrive ut en kopi til ALLE veskene mine slik at jeg kan ta en titt på den/de om jeg skulle komme til bli litt vag i hukommelsene på noen av punktene.

 3. Glødende glo: Tja…Slør kan kanskje vurderes dersom striesekk og ingen signaler ikke hjelper.

  Undre: Ja, jeg tenkte også på at man bør ha den med rundt om. Kjekk å ha i lommeboka.

 4. Røvis: Lommeboka mi er så liten, det var derfor jeg valgte veske-løsningen, men har du stor nok lommebok funker det som fasan, vet du. :)

  Mulig vi også bør sette opp plakater rundt om i byer og tettsteder, og ha høytopplesing av punktene en gang i timen?

  (Hadde jeg vært mann hadde jeg vært dypt indignert over at samfunnet oppfatter meg som et individ uten evne til å kontrollere meg, uten sosiale evner og kun som en vandrende hormonbombe.)

 5. Undre: Min lommebok er også veldig liten, så din veskeløsning er nok bedre. Men når skal man lese den lista? Litt sånn når man har tid og stunder, eller når uhellet er ute? («Et lite øyeblikk, jeg skal bare sjekke at jeg gjør det riktige her…»)

  Jeg håper ikke samfunnet ser på alle menn som potensielle overfallsmenn. Nå tenker jeg høyt her, men kanskje det er nettopp derfor det blir så «skjevt»; Fordi bare noen få menn er potensielle voldtektsforbrytere, mens alle kvinner er potensielle voldtektsofre? -Det var bare en tanke.
  Tilbake til saken; Det er like ille at kvinner blir sett på som ansvarlige hvis de blir fulle, går med korte skjørt eller skulle komme til å danse på et bord.

  Og ja, det er en gammel debatt, og det meste er sagt, men jeg fikk bare et behov for å vise hvor dumt det ser ut med «ansvarlig» og «voldtektsoffer» i samme setning.

 6. Du har på ypperlig vis greid å vise hvor dumt det ser ut med «ansvarlig» og «voldtektsoffer» i samme setning, Røvis, og du skal ikke være redd for å slite på temaet. Det trengs å slites på!

  Og skjevheten er nettopp den du beskriver.

  (Med høytlesing tenkte jeg at det sikkert er mulig å få til en sånn kringkasting en gang i timen, helst rett etter nyhetene. Radioen, NRK og sivilforsvarets høyttalere skulle vel også kunne brukes? Det med ark i lommeboka, blir kanskje litt vanskelig, ja. Mulig man må få trykket opp sånne små kort i kredittkort størrelse, som er enklere å fiske ut og kikke på ved behov?)

 7. Undre: Takk. Og sivilforsvarets varselanlegg burde definitivt kunne brukes til noe fornuftig. ;)

  Shanti: Takk. :)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s