det går hit, det går dit, det går runt en liten bit…

Isak oppfordret (eller utfordret?) meg til å skrive om ukorrekt bruk av blinklys i rundkjøringer. ”Ja, kult!” tenkte jeg, og begynte å tenke på alle gangene jeg har vært irritert på tegngiving eller total mangel på sådan. Jeg tenkte jeg skulle slå et slag for hva jeg lærte før jeg tok førerkortet, siden det er den måten jeg mener er riktig. Nemlig den måten der man gir tegn til høyre før man skal ut av rundkjøringen. (Nå snakker vi om en normal rundkjøring med en fil og fire armer.)

Dette lærte jeg: Dersom jeg skal til høyre, plasserer jeg meg til høyre (ytterst i rundkjøringen) og blinker til høyre på vei inn mot rundkjøringen. Dersom jeg skal rett fram, plasserer jeg meg til høyre (ytterst i rundkjøringen) og blinker til høyre i det jeg passerer første arm. (Den som går til høyre) Dersom jeg skal til venstre, plasserer jeg meg til venstre (innerst i rundkjøringen), og blinker til høyre i det jeg passerer andre arm. (Den som går rett fram.)

For liksom å underbygge poenget mitt gikk jeg inn på biltilsynets hjemmesider. ”Der vil det stå det samme som jeg sier, og alle som sier noe annet kan sitte med skjegget i postkassa.” Men den gang ei… På biltilsynets sider finner man følgende melding:

Spør du sjåførlærere og førerkortsensorer ved Trafikkstasjonene om tegngiving før og i rundkjøring, så får du garantert mange «sprikende» svar. Biltilsynet er av den formening at det så godt som ikke finnes store rundkjøringer i Norge, og at en derfor skal gi tegn før en kommer inn i rundkjøringa som om en kommer inn i et vanlig veikryss.

Forvirringen er total! Jeg trodde ikke mine egne øyne. Det må være århundrets ansvarsfraskrivelse. Kjære biltilsynet: DET FINNES STØRRE RUNDKJØRINGER – også i Norge. Til og med i andre byer enn hovedstaden finnes det rundkjøringer med plass til minst to biler i bredden. Allikevel mener dette tilsynet at dersom jeg ulykkeligvis skulle forville meg inn i en av disse ”større rundkjøringene” med flere filer, så skal jeg bare blinke til venstre og alle rundt meg vil skjønne hvor jeg skal? Og spesielt da hvis jeg skal til venstre, men ønsker å ligge i høyre fil når jeg kommer ut av rundkjøringen? Og hvis jeg skal rett fram, så kan jeg bare kjøre rundt og rundt fordi jeg aldri kan/skal blinke meg ut av rundkjøringen? Og hva med de som har lært forskjellige regler? Får vi et informasjonsbrev i posten? Dette må jo bli problematisk.

Det er ikke rart det er så mye ukorrekt bruk av blinklys i rundkjøringer hvis det opereres med x-antall sett med regler. Jeg har jo sett de som bytter på å blinke til høyre og venstre, for liksom å helgardere seg. Da er det ikke lett for den som kommer bak å forstå hvor vedkommende skal. Jeg vet ikke hva som er verst; overdreven tegngiving eller ingen tegngiving i det hele tatt. Uansett så er det vanskelig å skulle gjette seg til hvor alle bilene skal. At noen sjåfører ikke eier begrep om når, hvordan, hvor og hvorfor de skal plassere seg gjør ikke saken noe bedre. Det er like viktig som å gi tegn (det betyr: BRUKE BLINKLYS), og burde definitivt vært beskrevet i reglene.

Jeg syns det er veldig dårlig hvis det er riktig som Biltilsynet skriver, at: ”Spør du sjåførlærere og førerkortsensorer ved Trafikkstasjonene om tegngiving før og i rundkjøring, så får du garantert mange «sprikende» svar.” Hvem skal ta ansvaret da, hvis det er en slags gjør-det-som-passer-best-regel? Hallois, sier jeg! Det går ikke an! Jeg tror Biltilsynet burde få nesa ut av kaffekoppen og gjøre noe med dette. Og etterpå kan de gjøre noe med den utrolig stusslige nettsida si!

[Red: Martin har visst skrevet litt om dette og hint tidligere…]

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s